tak Hermelin
znacie ?
Jest to czeska przekąska do piwa :)
Ja go parę dni temu odkryłam
w czeskiej hospodzie ,ale w PL
i...
przepadłam ;p
a jak to się stało ,że wcześniej go nie poznałam - nie wiem...
bo przecież nie raz byłam w Czechach i czeskiej hospodzie ;p
Jest pyszny POLECAM !!!
hermelin ,to czeski ser typu camembert
a ten , który widzicie na zdjęciach sama sobie zrobiłam
i za 5 dni będę się nim rozkoszować ;p
przepis na niego jest bardzo prosty
użyłam naszego sera camembert
bo nie miałam oryginalnego hermelina ;(
przepis znalazłam sieci
A jak pojadę do Czech zaopatrzę się w oryginał
Pozdrowienia ślę :***
Witam nowe Obserwatorki :)))
edit.
podaję jak zrobiłam , bo może ktoś się skusi
2 serki camembert przekroiłam na 3, ale można na dwa
każdy krążek oprószyłam kolorowym mielonym świeżo pieprzem , czerwoną papryką słodką, troszkę chili i czosnku , na to 2 krążki cebuli i zalałam olejem słonecznikowym
i znowu krążek sera na to przyprawy i cebulka
serek zalewamy olejem ,żeby był zakryty olejem nie może wystawać niektóre krążki jeszcze posypałam ziołami prowansalskimi , trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej :)
edit.
podaję jak zrobiłam , bo może ktoś się skusi
2 serki camembert przekroiłam na 3, ale można na dwa
każdy krążek oprószyłam kolorowym mielonym świeżo pieprzem , czerwoną papryką słodką, troszkę chili i czosnku , na to 2 krążki cebuli i zalałam olejem słonecznikowym
i znowu krążek sera na to przyprawy i cebulka
serek zalewamy olejem ,żeby był zakryty olejem nie może wystawać niektóre krążki jeszcze posypałam ziołami prowansalskimi , trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej :)
slinka leci na takie widoczki ;D
OdpowiedzUsuńa jakie smaczne ;)
Usuńo mamuś, jak ja uwielbiam ten ser:) Wygląda obłędnie...
OdpowiedzUsuńAch, jest jak wspomnienie wakacji i spacerów po złotej Pradze... Ag, kusisz mnie, oj kusisz... Teraz będę musiała sobie zrobić:)
zrób Kochana zrób pychota ;)))
Usuńoczywiście, koniecznie zrobię i nawet chleb sobie do tego upiekę- uwielbiam taki jeszcze lekko kapiący oliwą na świeżutkiej chrupiącej kromce
Usuńmmm
UsuńPierwszy raz widzę :))) i smakowicie to wygląda :)))) jak proste, to się skuszę :)))) ściskam!!
OdpowiedzUsuńSylwik pychota :)
Usuńpierwsze widzę, ale wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńwarto spróbować to podobno druga po smazonym syrze znana potrawa czeska , są jeszcze utopence ;)
Usuńojej...dobre...byc musi....
OdpowiedzUsuńoj dobre mmm;)
Usuńale smakowicie wygląda!spisałam , zrobię na pewno;)
OdpowiedzUsuńbuźka
daj znać czy smakował :)
Usuńmożna też wrzucić do słoika świeżą papryczkę chili będzie wtedy ostrzejsze ;)
O mamo jakie to musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńoj tak :*
UsuńO utopencach słyszałam, a nawet próbowałam, ale o hermelinie jeszcze nie- przepis zapisuję i jak tylko uda m się wyjść z domu to przepis wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
spróbuj koniecznie na to wychodzi ,ze nie tylko ja o nich nie słyszałam ,a znany przysmak czeski ;)
Usuńto musi być pycha!! zrobie!!
OdpowiedzUsuńzrób zrób i podziel sie wrazeniami ;)
UsuńA ja mieszkam 2 km od Czeskiej Republiki i jeszcze tego wynalazku nie próbowałam.Smażony ser to owszem bardzo często:) a jeśli już przy serach jesteśmy to bardzo lubię bałkański ser ( w rodzaju fety) i w ogóle muszę stwierdzić, że nasi sąsiedzi robią bardzo dobre sery.Twój przepis wypróbuję tylko wyskoczę po tego hermelina ;)
OdpowiedzUsuńBuziaki :)
no widzisz jak to jest ze smazony wszyscy znaja a tego nie ;) , a balkański uwielbiam , aż Ci zazdroszczę ,że tak blisko mieszkasz , ja troche dalej ale ie aż tak więc w najbliższym czasie podjdę po zapas hermelina , a utopence próbowałaś , ja jakoś nie miałam śmiałości ,ale chyba się skusze ;p
Usuńdaj znać czy smakuje :)
nie znam tego przysmaku:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOjej! Ale dobroci tutaj zapodałaś! Nie znałam tego przysmaku :) Muszę się skusić :) Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńoj dobre dobre :)
UsuńNie słyszałam o tym przysmaku ... brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz a miałam się odchudzać :) wygląda smakowicie aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka i smacznego :)
raz na jakiś czas mozna :)
UsuńO tak znam to też doskonale ale przepisu nie znałam ;-) dziękuję teraz sobie mogę sama zrobić ;-). Buziaki
OdpowiedzUsuńpycha no nie ;)
UsuńWygląda smakowicie, dzięki za przepis, spróbuję najpierw z naszym serem :)
OdpowiedzUsuńno pewnie nasz camembert sie tez nadaje :)
UsuńFantastycznie, ale moja Droga, ja już nic nie dopinam:-)
OdpowiedzUsuńto zaserwuj sobie od swieta ;)))
UsuńNie jadlam hermelina i najwyzsza pora to zmienic, o ile zawitamy w Czechach ;)))
OdpowiedzUsuńto spróbuj jeszcze utopence , co prawda nie jadłam ale mówia ,że tez dobre do piwa ;)
Usuńpierwszy raz to na oczy widze ciekawa jestem smaku, niestety nie byłam nigdy w Czechach :(
OdpowiedzUsuńa może w Twojej okolicy znajdzie sie jakaś czeska knajpka co ma te specjały a jak nie to spróbuj zrobić sama pycha :)
UsuńJestem ciekawa jak smakuje
OdpowiedzUsuńrozpływa sie w ustach i do tego piwko ;p
UsuńBardzo ciekawe, chciałabym spróbować.
OdpowiedzUsuńwarto ;)
Usuńpierwsze słyszę! wgląda zachęcająco! dzięki za przepis- bedzie jak znalazł na piwna imprezę!
OdpowiedzUsuńno do piwa mniam ;)
UsuńPrzyznam szczerze że takiego czegoś nie jadłam ale wygląda apetycznie warto spróbować buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńoj warto :* hihihi
UsuńDzięki za przepis, wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń:))) mam nadzieję ,że zasmakuje
UsuńDzięki za przepis, wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńjak spróbujesz daj znać :)
Usuńojej, ale cudowny przepis, uwielbiam takie przysmaki, wypróbuję na pewno:)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak spróbujesz :)
UsuńA ja jeżdżę często przez Czechy i takiej pyszności jeszcze nie znam ale na już robię z Twojego przepisu , a oryginalny kupię następnym razem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kaśka
powiem ,ze mi ulżyło bo tez nie raz byłam , ale o nim nie słyszałm ,ale teraz jak bedę oczy szeroko otwarte i zapas trezba zrobić ;)
UsuńOj, lubię takie wynalazki, tylko teraz nie mogę... ;( Ale zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńPa
to jak już będziesz mogła skosztuj koniecznie !
UsuńMusi być pyszny, ale ja na takie smakołyki tylko patrzeć moge, buuuuu :))))
OdpowiedzUsuńjaka szkoda ...
UsuńNo kochana, zachęciłaś!!!
OdpowiedzUsuńsery uwielbiam,a przyjemnością wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńsmaczne :)))
UsuńOj uwielbiam takie pyszności, ale....te kalorie :)))
OdpowiedzUsuńraz na jakiś czas można ;p
UsuńNooooo... to idę do sklepu po produkty i działam :) Musi być pyszne ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńdziałaj działaj :))) ja juz jutro chyba spróbuje :))))
UsuńPierwsze słyszę, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńja spróbowałam i przepadłam ;)
UsuńCudowny pomysl na przekaske, pierwszy raz o tym u Ciebie czytam Aga:))) nie znalam tego totalnie:) pozdrowka:)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie :**
Usuńwow! jaki super przepis, do tego smakowicie wygląda! uwielbiam sery pod chyba każdą postacią i wykonaniu, zatem dziekuję ! ...i za odwiedziny i miły komentarz również:-)***
OdpowiedzUsuń:)) polecam pycha :)
UsuńPierwszy raz słyszę o takiej przekąsce, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam : Patrycja (photoopassion)
:)
Usuńzaciekawiłaś mnie , nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałam - składniki mi jak najbardziej odpowiadają:)
OdpowiedzUsuń:)))) trzeba go spróbować ;p
UsuńBiegnę do sklepu i zalewam:))) Barzdo lubię takie wynalazki! A jaki dekoracyjny akcent w kuchni!
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie , co prawda lepszy by był czeski hermelin ale ten tez dobty próbowała obu i oba mi smakuja ;)
UsuńNie słyszałam o takim serze,muszę poczytać ;)
OdpowiedzUsuńpyszny jest :)
UsuńBrzmi przepysznie! Nie znałam czegoś takiego. Muszę wypróbować. Świetnie że podałaś przepis.
OdpowiedzUsuńjak spróbujesz daj znać :)
Usuńnie lubię sera, ale ten wygląda ciekawie, polecę mamie, która uwielbia takie rzeczy ^^
OdpowiedzUsuń;)
Usuńprzez Ciebie .... :-))) poszłam do lodówki do kawałek sera :-)))
OdpowiedzUsuńpooozdrawiam !!
na zdrowie :**
Usuńjestem serową maniaczką;) zapisuję bo jeszcze takiego nie jadłam... pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńjak spróbujesz daj znać czy smakował :)
UsuńKochana napisz na mój mail na stronie jak być miała ochotę to kupie ci herbatkę M&S
OdpowiedzUsuńo mamusiu jak to cudnie wygląda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
OdpowiedzUsuńa jaki smaczny :)
Usuńja ja i qrua zachwycam się i jadę do Ciebie z piwem Agusia (jak dojrzeje) hahaha :)***
OdpowiedzUsuńMarys tego juz nie ma ,ale zapraszam na nastepny ;))
UsuńWitam bardzo ciepło! Może wreszcie ten komentarz uda mi się opublikować. To już nie wiem która już próba u Ciebie. Albo ja w się końcu zastrzelę, albo roztrzaskam komputer, albo wyrwę internet...
OdpowiedzUsuńNo, ale do rzeczy! Tyle się u Ciebie dzieje:-) I loteryjkę chyba przegapiłam... I pięknej wiosny u Ciebie odrobina. A pocztówki od męża... No po prostu zazdroszczę Ci męża, już choćby dla dostarczenia Ci takiego prezentu:-)
I chcę się pochwalić, że już jakiś czas temu zrobiłam camemberta wg Twojego przepisu tutaj. Poszły już dwa słoje po 4 camemberty każdy! A ja nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia i pochwalić się na blogu, a i Ciebie pochwalić za ten boski przepis, który wyszperałaś i pokazałaś. Niestety zawsze ktoś mi wyżre ser przepyszny i nie ma czemu robić zdjęcia. Ale może tym razem mi się uda, bo kolejny nastawię sobie w poniedziałek. Dzięki wielkie za przepis!!!
O! Chyba uda się opublikować! To czwarte moje podejście u Ciebie dzisiaj:-)
Pozdrawiam Cię ogromnie, ale to OGROMNIE ciepło:-)
Pięknej wiosny życzę:-))))))) Pozdrów ode mnie oczywiście Katowice i okolice:-)
Edytko Kochana cieszę się ,że serek zrobiłaś i smakuje , u nas tez ci chwila robie choć on bardzo kaloryczny ;p , zaraziłam w koło tym serem rodzinke i znajomych kazdy się zajada :)
Usuńa ostatnio przyprawiłam ser przyprawą suszone pomidory bazylia i czosek -rewelacja :)
dziękuje ze zajrzałaś i udało Ci się wstawic komentarz :))
buziole